De tre principper og hjernen

De Tre Principper Og Hjernen

Billedet er et udsnit kunstnerens Magritte’s maleri af en pibe. Det har titlen “Dette er ikke en pibe” fordi det er kun en illustration af en pibe og ikke piben selv. Det samme gælder her. Det er en pegen på, og ikke hele sandheden.

De tre principper er det der ligger bag hvordan vi oplever verden igennem vores sind, bevidsthed og tanke.
Forskere har fundet ud af at vi faktisk ikke er så ‘solide’ som det ser ud til. En stor del af os er uformeligt rum, som stadig er en vigtig del af vores helhed. Som noget meget anderledes i psykologien, inddrager principperne det uformelige som også bliver kaldet spiritualitet.

Et eksempel på den uformelige drivkraft og intelligens der ligger bag er det faktum at vores sår heler uden at vi skal tænke på, eller gøre noget for det. Vi ved at det sker selvom vi ikke kan se processen.
Vi har hver imellem 50.000 til 100.000 tanker der ‘blæser’ ind i vores bevidsthed hverdag. De er under indflydelse af 2 mentale systemer (men vi har faktisk en 3, men mere om det senere). De systemer er en slags computere der står for at skabe forbindelserne i hjernen.
Den største ‘computer’ er vores underbevidsthed som har en 40 millioner BIT processor. Underbevidstheden (den instinktive autopilot) er skabt af information som vi har fået i de første seks år af vores liv og står for 95% af vores kognitive opmærksomhed.

På en måde er det rart at have en kraftfuld supercomputer installeret. De fleste har f.eks. prøvet at ankommet et sted i bil, uden at være særlig bevidst om turen. Hvis vi har hovedet fuld af tanker (mange styret af det andet mentale system vi har indbygget), så tager underbevidstheden over og kører bilen for os. Det er jo rart.
På den anden side så er den information, vores instinktive autopilot kører efter, ikke særligt ‘up to date’. Især ikke i forhold til kommunikation med andre mennesker. Vi lægger nemlig sjældent mærke til at vi bliver styret af et instinktiv og automatisk system med information der er ude af dato.

Når nogen siger noget til dig og du mærker en lynhurtigt reaktion der dømmer; “idiot! Hvor ubehøvlet!”. Din reaktion har meget lidt at gøre med hvad der blev sagt, tonen eller hvem der sagde det, men mere at gøre med din underbevidstheds analyse af situation og en respons der stammer fra de oplysninger der blev programmeret da du var 1 – 6 år.

Heldigvis har vi har andre muligheder når vi bedre forstår tankernes natur.
Som mennesker oplever vi verden igennem 3 principper; Sind, Bevidsthed og Tanke.

Det der gør at vores tanker bliver blæst igennem os (eller downloaded, hvis den pil giver mere mening) er en del af den drivkraft der holder verden i flow. Som nævnt bliver de tanker der ankommer i vores bevidsthed bearbejdet af 2 mentale systemer og, især vores underbevidsthed, indeholder nogle meget hurtige og veletablerede neural pathways. Hvis vi gerne vil prøve noget andet end disse gamle vejbaner, så er det ikke nok at bruge vores bevidste del af hjerne. Den bevidste del har kun 5% kraft mod underbevidsthedens 95%. Derfor er det svært at prøve at ændre et negativt tankemønster ved at tænke mere positivt fordi der sker så meget under overfladen som vi ikke helt er klar over.

Du har flere tanker end dem du er opmærksom på
Sprøgsmål: Hvad skal der så til for at få det bedre?

Svar: Bevidsthed omkring hvordan systemet egentlig virker.
Vi har nemlig et tredie system (se nedenfor), hvor vi kan inddrage superbevidsthed. Alt ændrer sig hele tiden når man er opmærksom på det…helt af sig selv. Det er en del af kilden til livet, livskraften, den kreative kraft, eller hvad du ellers har lyst til at kalde den.
Vi tror at vi skal have kontrol over processen, tænke os til svarene og overkomme problemer og smerte, men hvis vi venter så går det over. Du kan selv checke om hvor tit du kommer dig over et dårligt humør. Er det ikke altid? Principperne peger på at denne naturlige proces som sker naturligt med tiden (når du giver op, eller glemmer hvor vigtigt det føltes) kan være din lige her og nu.

Det er jo gode nyheder!

 

Facebook
Twitter
LinkedIn